مشرق - اگر مسئولان كشور تصميم بگيرند كه در مقابل ناملايمات كوتاه مدت گراني كالاي ايراني در بازار، اقدام به واردات سريع آن كالا از خارج بنمايند تا به اصطلاح افكار عمومي را راضي نگه دارند، هيچگاه شعار حمايت از توليد ملي، تحقق نخواهد يافت. ضمن اينكه مقصر اصلي در كمبود كالاي ايراني در بازار در مرحله اول متوجه مسئولان مربوطه است كه با عدم برنامه ريزي و پيش بيني هاي لازم و عدم توجه به اخطارهاي توليد كنندگان مربوطه، بازار را به مرحله اي رسانند كه كمبود بوجود آمد. در اين صورت «راحترين» و «بي دردسرترين» اقدام مسئولان، همين است كه هرچند روز يكبار، وزير ذيربط اعلام مي كند كه دولت سريعاً نسبت به واردات كالاي گران شده از خارج اقدام خواهد كرد! يعني پول نفت را كه در شرايط تحريم كنوني، به سختي حاصل مي شود و بايد براي واردات كالاي اساسي و سرمايه اي بكار گرفته شود، براي خريد پائين ترين كالاي مصرفي بكار مي بريم تا اولاً افكار عمومي را آرام كنيم و ثانياً پوشش مناسبي براي عدم برنامه ريزي مسئولان ذيربط پيدا نمائيم.
اجازه بدهيد از يك نمونه عيني كه اين روزها نقل محافل است، آغاز نمائيم. و آن هم موضوع «مرغ» است كه وزير تجارت ما ديروز با افتخار اعلام كرد كه بزودي «مرغ وارداتي» توسط دولت و بخش خصوصي، التهاب بازار را خواهد كاست. براي توضيح بيشتر، چند نكته را متذكر مي شويم:
1ـ هم مسئولان و هم تولید کنندگان مرغ، بارها اعلام کرده اند و در عمل هم نشان داده اند که ظرفیت تولید مرغ در کشور نه تنها برای نیاز داخلی کافی است، بلکه کشور می تواند مقادیر زیادی از مرغ تولید داخل را صادر نماید. شاهد این مدعا آن ست که طی چند سال گذشته، همواره قیمت فروش مرغ از قیمت تمام شده پائین تر بود، و تولیدکنندگان زیان قابل توجهی را متحمل می شدند و درخواست های آنان برای صادرات مرغ نیز در مجموع به نتیجه ای نرسید. لذا بدون تردید و به اذعان همه مسئولان و کارشناسان و تولیدکنندگان، ظرفیت تولید مرغ بسیار بالاست و هیچگاه نیازی به واردات مرغ نبوده و نیست.
2ـ در حال حاضر، چند ماهی است که با کمبود عرضه مرغ در بازار مواجه هستیم. برخلاف برخی دیدگاه های همیشه مشکوک و توطئه آمیز که در این اوقات، قیمت بالای مرغ را ناشی از دلالی، واسطه گری و زالوصفتی برخی می دانند، علت اصلی گرانی مرغ، کمبود تولید است و اگر اساساً این نبود، که دلالی محلی برای رشد پیدا نمی کرد. اما چرا دچار کمبود تولید مرغ شده ایم در حالیکه ظرفیت تولید مازاد بر مصرف هم داریم. علل آن هرچه باشد، مسلماً لبۀ تیز انتقادات به عدم برنامه ریزی مناسب مسئولان و پیش بینی های لازم برمی گردد در حالیکه تبلیغات فعلی به گونه ای است که مقصر اصلی در صفت مرغداری است. اگر کمبود مرغ ناشی از کمبود خوراک طیور است که مسئولان باید پاسخ اصلی را بدهند و اگر کمبود واکسن دامی و تلفات ناشی از آن است که باز باید مسئولان را مورد خطاب قرار داد.
همین اتفاق در حال حاضر در مورد تخم مرغ در جریان است. در حال حاضر تخم مرغ حدود 40% زیان متوجه مرغداران تخم گذار وارد می کند اما هیچ کدام از دولتیان در مورد آن عکس العملی نشان نمی دهد و محصول تولیدی را با قیمت کارشناسی از مرغداران نمی خرند. مسلماً و بدون تردید در چند ماه آینده با افزایش شدید قیمت تخم مرغ مواجه خواهیم شد. و در آن زمان مجدداً وزیر محترم اعلام خواهد کرد که ما به سرعت تخم مرغ وارد کشور خواهیم کرد، و این سیکل همچنان ادامه می یابد.
حال به سؤال اول این مقاله باز می گردیم. برای تولید ملی چقدر باید هزینه کرد؟ آیا اگر چند صباحی قیمت تولید ملی گران بود در حالیکه یقین داریم که این گرانی بسیار کوتاه مدت است، راهکار آن واردات سریع و طبعاً ضربه زدن به تولید ملی است؟
ناصر ایمانی
www.mashreghnews.ir